Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Piątek, 19 stycznia 2018
Henryka i Mariusza
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   

  Nr 3 (1350) 2018-01-18
  W NUMERZE:
» Pierwszy bal studniówkowy w Częstochowie
» Życzenia w Rzerzęczycach
» KONFERENCJA NA AJD. „Z dziejów Kresów Wschodnich. Lwów”
» EKOMIASTO. Karmniki dla ptaków
» Park dla piesków
» EKOWYWIAD. Przyrodę chronimy i kształtujemy
» Noworoczne spotkanie w "Civitas Christiana"
» 155. rocznica Powstania Styczniowego 1863 roku
» Powstanie Styczniowe w regionie częstochowskim
» Ślady Powstania Styczniowego na częstochowskich cmentarzach
» BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY. Takich ludzi już nie ma, czyli wspomnienie o inżynierze Klemensie Kanczewskim
» KARTKI Z KALENDARZA. KALENDARIUM STYCZNIA
» GINĄCE MIASTO. Przedsiębiorstwo Kohna
» WYDAWNICTWA CZĘSTOCHOWSKIE
»  SIATKÓWKA. AZS Częstochowa kontra TSV Sanok: 3:1
» Nowy sponsor „Włókniarza”
» Pierwszy sparing Rakowa w przerwie zimowej


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

Kris Sublimacja.jpg

MaxBramy-net.jpg

UmarzanieDlugow.jpg

tartak-int

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Karol-prawoJazdy-int.jpg







r e k l a m a
wizytówki firm
KUCHARZE W HABITACH
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Na świeżym powietrzu najlepiej smakują dania prosto z grilla.
10 lipca br. w Szklarskiej Porębie odbyły się VI Mistrzostwa Polski w grillowaniu - "Grill Party Festiwal". Wielki sukces odnieśli kucharze z częstochowskiego hotelu Mercure Patria, którzy bezapelacyjnie pokonali 11 ekip profesjonalnych i 7 amatorskich z całego kraju. Nasza drużyna wystąpiła w składzie: Jacek Pawełkiewicz i Jarosław Jaworski (kucharze) oraz Krzysztof Przysuszyński i Piotr Kopydłowski (obsługa stoiska).
Obiad na trawie
Pikniki wymyślili pod koniec XVII wieku Europejczycy, ale grilla Amerykanie, ponieważ byli i są przekonani, że nic tak nie pobudza apetytu jak świeże powietrze, a zapas smażących się mięs i ryb jest integralnym składnikiem sobotnio - niedzielnego wypoczynku. My również coraz chętniej w ciepłe dni korzystamy ze spotkań przy grillu. Co kładziemy na ruszt: drób - kurczak, indyk, gęś, kaczka ; wieprzowina - schab, szynka, polędwica, łopatka, żeberka, kiełbasa ; wołowina - rostbeft, polędwica; ryby - najlepiej te tłuste, warzywa. Przed pieczeniem mięsa musimy je odpowiednio przygotować - najlepiej w marynacie - nabierze wtedy smaku i będzie kruche. Kulinarny sukces gwarantują właściwie dobrane przyprawy. Sprawiają, że przygotowane potrawy samakują w zależności od upodobań - pikantnie, łagodnie, ziołowo, orientalnie lub korzennie. Dla uzyskania niepowtarzalnego zapachu do żarzącego się węgla możemy wrzucić np. kilka ziaren jałowca.
Rozgrzany ruszt
W zmaganiach finałowych w Szklarskiej Porębie wystąpili zwycięzcy lokalnych eliminacji, które odbyły się w Tarnowie, Polanicy Zdroju, Zakopanem i Ogrodzieńcu. Nasi reprezentanci wzięli udział w eliminacjach w Ogrodzieńcu, gdzie w przepięknej scenerii tamtejszego zamku do rywalizacji stanęło 11 ekip grillujących. Pomimo zapowiadanej deszczowej pogody zmaganiom kulinarnym towarzyszyło przepiękne słońce. Ekipy miały za zadanie przygotować pięć potraw z fileta drobiowego, polędwicy wołowej, pstrąga, karczka i żeberek. Smak, wygląd potrawy, sposób serwowania oraz dodatki oceniało 12-osobowe jury, które do finału jednoznacznie zakwalifikowało naszych kucharzy. Ogromne wrażenie na licznie zebranej publiczności zrobiły mnisie habity, w których wystąpili częstochowianie. Znakomicie pasowały one do scenerii orgodzieńskiego zamku. Natomiast ekipa z Łodzi przywiozła ze sobą całe stado małych królików, które stanowiły naturalne uzupełnienie wystroju ich stoiska.
Mnisi grillują
W Szklarskiej Porębie zadaniem drużyn było wykonanie potraw na grillu z wykorzystaniem różnych gatunków mięs i ryb. Do dyspozycji były : kurczak, polędwica wołowa, pstrąg, karczek i żeberka.
- Oczywiście mogliśmy używać warzyw i owoców jako dodatków, a także - co zrozumiałe - przypraw. Ocenie podlegały : smak, wygląd, dekoracja oraz sposób serwowania potraw. Każdą oceniało tzw. "ślepe jury" czyli takie, które degustując nie wiedziało, z którego stanowiska pochodziła konkretna potrawa - mówi mistrz Polski w grillowaniu Jacek Pawełkiewicz.
Dodajmy, że zapachy nęciły widownię, a gregoriańska muzyka na stoisku mnichów - kucharzy z częstochowskiego hotelu Mercure Patria wzbudzała uzasadnione zaufanie do ich potraw.
- Nasze stroje, dekoracje, fachowość, a nawet muzyka były tak sugestywne, że niektórzy widzowie pytali, od jak dawna jesteśmy w zakonie. Myśleli bowiem, że skoro pochodzimy z grodu spod Jasnej Góry, to na pewno jesteśmy mnichami. Tym bardziej, że dodatkowo podawanie kolejnych potraw sygnalizowaliśmy uderzeniem w dzwon - dodaje Jacek Pawełkiewicz.
Nie bójmy się grilla
Choć hotel Mercure Patria nie organizuje raczej imprez grillowych (chyba że na zlecenia ), to zwycięstwa w tego typu prestiżowych zawodach powoli stają się tradycją. Zwycięstwo Jacka Pawełkiewicza i Jarosława Jaworskiego to co prawda pierwszy ich taki sukces, ale wcześniej triumfy święcili Włodzimierz Klekowski i Andrzej Szuszkiewicz. Para ta w 2001 roku wywalczyła wicemistrzostwo Polski. Rok później triumfowała w Grand Prix Europy. Natomiast w 2003 roku zajęła drugie miejsce w Pucharze Starego Kontynentu.
- Zwycięstwo Jacka Pawełkiewicza i Jarosława Jaworskiego w mistrzostwach Polski promuje ich dalej, umożliwia start w mistrzostwach Europy. Cieszy nas, że kontynuują tradycje - mówi Andrzej Szuszkiewicz, szef kuchni hotelu Mercure Patria.
Jedno jest pewne - nie bójmy się grilla. Nie muszą od niego stronić nawet osoby dbające o linię. Grillowane potrawy są bowiem niskokaloryczne, gdyż cały tłuszcz wycieka podczas opiekania. Bardzo ważne są przyprawy. Nadają bowiem zapach i smak, ale również wspomagają trawienie. Należy też grillować na żarze, nigdy na otwartym ogniu. Często nie możemy się nadziwić, że przyrządzona na ruszcie potrawa może tak wspaniale smakować.


RAFAŁ NOWICKI


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl