Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Czwartek, 23 listopada 2017
Klemensa i Amelii
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   

  Nr 47 (1342) 2017-11-23
  W NUMERZE:
» CZĘSTOCHOWSKI MARSZ NIEPODLEGŁOŚCI – 2017
» Stanowisko Rady Miasta to zbyt mało
» Czy radny Zbigniew Mizgalski to TW „Stach”?
» INTERWENCJA EKOLOGICZNA. Czy prezydent pozwoli na całkowite zniszczenie Grabówki?
» EKOGMINA
» CZĘSTOCHOWA ECO-MIASTEM
» W Rędzinach uczcili 99. rocznicę odzyskania niepodległości


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

Kris Sublimacja.jpg

MaxBramy-net.jpg

UmarzanieDlugow.jpg

tartak-int

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Karol-prawoJazdy-int.jpg







r e k l a m a
ekologia
Czym teraz żywią się zwierzęta?
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
W porze zimowej zwierzęta mają utrudniony dostęp do naturalnych pokarmów i wody, wtedy z pomocą przychodzi człowiek. W okresach wiosennym, letnim i jesiennym przedstawiciele jeleniowatych żywią się m.in. pędami, liśćmi, trawami na łąkach śródleśnych, ziołami i nasionami drzew, dziki zjadą żołędzie, owoce buka, wykopują larwy i pędraki owadów. Gdy zima jest mroźna, wśród zwierząt trwa ok. 22 dni tzw. okres głodowy.
Ponieważ człowiek zmniejszył powierzchnię lasów, a tym samym ograniczył bazę żerową, jego pomoc jest teraz konieczna. Jedną z form dokarmiania jest tworzenie paśników, zlokalizowanych w terenie. Znajduje się w nich przede wszystkim siano, kukurydza, zboża, żołędzie, kasztany, młode pędy drzew i krzewów liściastych wraz z liśćmi oraz nieomłócony owies. Woda dostarczana jest w postaci buraków, marchwi i kapusty. Leśnicy podczas wycinki drzew pozostawiają ich część zwierzętom do ogryzania kory. To pozwala zwierzętom na uzupełnienie diety i zaspokojenia zapotrzebowania na składniki pokarmowe. W procesie odżywiania i w zapobieganiu chorobom ważny jest dostęp do soli. Leśnicy podają ją w postaci drewnianych słupków z kostką soli. Odpowiedzialne dokarmianie zwierząt leśnych nie jest łatwym zadaniem. Niewłaściwe dokarmianie może wyrządzić zwierzętom szkodę, dlatego zajmują się tym osoby, posiadające wiedzę w tym zakresie.





Materiał ukazał na stronie: "Częstochowska Gazeta Ekologiczna" (wydanie papierowe), której publikację współfinansuje Wojewódzki Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.


KG


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl