Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Niedziela, 27 maja 2018
Jana i Juliusza
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   

  Nr 21 (1368) 2018-05-24
  W NUMERZE:
» Wspomnienie o Legendzie Polskiej Piosenki Januszu Gniatkowskim w rocznicę Jego 90. urodzin
» SZKOLNICTWO WYŻSZE. Mamy w Częstochowie Uniwersytet
» W SŁUŻBIE ŚRODOWISKU
» W SŁUŻBIE ŚRODOWISKU
»  REGIONALNY KONKURS PRZYRODNICZO-PLASTYCZNY NA ZNACZEK pod tytułem: „ZWIERZĄTKO W MOIM DOMU”
» „MIŁOŚĆ PRZEZ CAŁE ŻYCIE” 26 MAJA – DZIEŃ MATKI
» WIZYTA POSŁA PRAWA I SPRAWIEDLIWOŚCI. ,,Polska jest jedna"
»  WERNISAŻ WYSTAWY MALARSKIEJ. „Z widokiem na Hutę. 90 lat połączenia Rakowa z Częstochową”
» Jubileusz Sławomira Czarneckiego
» Husaria. Broń Sarmacka
» Konferencja naukowa. Maskarada historyczna: Aleksander hr. Fredro i Napoleon Bonaparte
» 97. rocznica wybuchu III Powstania Śląskiego. Częstochowianie w walce o Ziemię Lubliniecką
» 99. rocznica utworzenia 7 Dywizji Piechoty
» HISTORYCZNA MAPA CZĘSTOCHOWY. Ulica gen. bryg. Janusza Gąsiorowskiego w Częstochowie
» Wizyty Marszałka Piłsudskiego w Częstochowie
»  BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY. Gen. dyw. Franciszek Ksawery Latinik (17.07.1879 – 29.08.1949)
» RODZINY CZĘSTOCHOWSKIE. Edmund i Marian Glińscy. Bracia w służbie Polsce
»  Kartki z kalendarza – kalendarium maja
» Kina, ogrody i kawiarnie, czyli przedwojenne życie Częstochowy
»  PIŁKA NOŻNA. Sędziowie pozbawili Raków trzech punktów
» „Mecz na głosy”: RKS Raków Częstochowa – GKS Olimpia Grudziądz
» Ogólnopolski Mityng Lekkoatletyczny na Stadionie Śląskim
»  Bebetto AZS AJD z brązowym medalem mistrzostw Polski
»  PIŁKA NOŻNA. Podział punktów ze Ślęzą Wrocław
» ŻUŻEL. Drastyczna przegrana w Gorzowie
»  Plan na nowy sezon: walka o medale
» Absurd jako pozycja na zakończenie sezonu teatralnego
» 100-lecie Niepodległości – patriotycznie na Kresy
» Częstochowskie PiS uczciło pamięć Rotmistrza Pileckiego w 70. rocznicę jego śmierci
»  Hiperlaktacja co to jest i jak sobie z nią radzić?


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

ban_domy_6 kopia.jpg

MaxBramy-net.jpg

praca w Czestochowie.png

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Karol-prawoJazdy-int.jpg







r e k l a m a
zdrowie
Nietolerancja histaminy może powodować różne objawy
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Histamina to hormon niezbędny do życia, ale jeśli jest go za dużo – może nawet spowodować śmierć. Kiedy warto zbadać się w kierunku nietolerancji histaminy i co zrobić, gdy wyniki potwierdzają zaburzenia procesu rozpadu tej substancji?


Histamina jest aminą wytwarzaną w organizmie ludzkim, która jest gromadzona w komórkach tucznych, występujących w tkance łącznej (np. skórze, błonach śluzowych). Jest ona niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, lecz jej nadmiar może powodować dolegliwości skórne oraz zaburzenia pracy mózgu, płuc, serca i układu trawiennego. W krytycznych przypadkach aktywna histamina może spowodować zgon, np. w wyniku wstrząsu anafilaktycznego.
Jest związkiem biogennym, ale może być również przyjmowana z pokarmami. Jest obecna w produktach dojrzewających lub otrzymywanych w wyniku fermentacji, jak również w produktach przetworzonych. Utrzymanie prawidłowego poziomu histaminy w organizmie należy do zadań enzymu DAO (oksydaza diaminowa), który jest odpowiedzialny za rozkład tego hormonu dostarczonego z pożywieniem.

Nietolerancja histaminy
Nietolerancja histaminy wynika z zaburzeń w procesie rozpadu, spowodowanych obniżoną aktywnością lub nieobecnością enzymu DAO. W wyniku tej dysfunkcji histamina kumuluje się w organizmie, powodując wiele dolegliwości. Szacuje się, że zaburzenie występuje u 1% populacji, ale pojawiają się również doniesienia wskazujące wyższy odsetek (3-5%). Większość zdiagnozowanych osób stanowią kobiety powyżej 40. roku życia.
„Objawy nietolerancji histaminy są różnorakie, często przypominają reakcje alergiczne” – mówi dr Andrzej Marszałek, Dyrektor Medyczny Laboratoriów Medycznych Synevo. „Wśród najczęstszych wymienia się: przewlekły katar, zmiany skórne, pokrzywkę, ale również bóle i zawroty głowy, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia rytmu serca, biegunki, zapalenia błony śluzowej żołądka. Dolegliwości nasilają się zazwyczaj po wypiciu alkoholu, zjedzeniu serów twardych, czekolady i innych produktów zawierających kakao, orzechów, wędzonych ryb, salami, pomidorów, truskawek i owoców cytrusowych” – dodaje dr Marszałek.

Diagnostyka nietolerancji histaminy
Przeprowadzenie badań diagnostycznych, określających aktywność enzymu DAO, jest celowe w przypadku stwierdzenia wymienionych powyżej dolegliwości. Wykrycie niedoborów DAO pozwala wyeliminować z diety pożywienie zwiększające stężenie histaminy, a także zastosować odpowiednie leki. Badanie w kierunku nietolerancji histaminy przeprowadza się w próbce surowicy.
Wskazaniem do wykonania badania aktywności enzymu DAO, poza podejrzeniem nietolerancji histaminy, jest również podejrzenie niedoborów DAO przy zapaleniach błony śluzowej jelit oraz podejrzenie niedoborów DAO spowodowanych działaniem leków, które obniżają jej aktywność (m.in. flukonazol, cefalosporyny ipropafenon).

Jak sobie radzić z nietolerancją histaminy?
„W przypadku potwierdzenia niskiej aktywności enzymu DAO, a co za tym idzie – nietolerancji histaminy, wskazane jest określenie poziomu hormonu, z jakim organizm jest w stanie sobie poradzić, a następnie dostosowanie diety i/lub leczenia” – wskazuje dr Andrzej Marszałek. „Trzeba jednak pamiętać, że niemożliwe jest całkowite jej wyeliminowanie” - dodaje.
Każda dieta powinna być opracowana przez dietetyka i prowadzona pod jego nadzorem w konsultacji z lekarzem.
Wśród ogólnych zaleceń można wskazać spożywanie produktów o niskim poziomie histaminy (koniecznie świeżych), unikanie produktów dojrzewających lub pozyskanych w procesie fermentacji, jak również produktów z puszki i gotowych dań.
Do produktów o wysokim poziomie histaminy zalicza się m.in.: czerwone wino, sery żółte i pleśniowe, drożdże, kapustę kiszoną, bakłażan, szpinak, pomidory, wędliny dojrzewające i podsuszane, owoce morza, niektóre ryby (np. śledź, tuńczyk). Warto pamiętać, że niektóre produkty wzmacniają aktywność histaminy. Są to: czekolada, owoce cytrusowe, banany, skorupiaki, truskawki. Nie bez wpływu na aktywność hormonu pozostaje również stres.

„Histamina, choć niezbędna w organizmie, może powodować nieprzyjemne objawy, jeśli występuje w nadmiarze. Osoby, u których nie zostanie zdiagnozowana obniżona aktywność enzymu DAO lub diagnoza zostanie postawiona błędnie, niepotrzebnie cierpią. Dlatego warto, jeśli stwierdzamy objawy nietolerancji, przeprowadzić test w tym kierunku” - zachęca dr Marszałek.




r


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl