Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Sobota, 16 grudnia 2017
Euzebiusza i Zdzisławy
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   

  Nr 50 (1345) 2017-12-14
  W NUMERZE:
» STAROŚĆ NA POLSKIEJ WSI – DETERMINANTY, SZANSE I ZAGROŻENIA
» Lewiatan nagradza zasłużonych dla częstochowskiej gospodarki
» Wojewódzki Inspektorat Ochrony Środowiska Delegatury w Częstochowie. Na straży przyrody
»  „Bądź efektywny energetycznie”
» FUNDUSZ DLA LIKWIDACJI NISKIEJ EMISJI
» Drzewa Wolności
» CZĘSTOCHOWSKIE EKOPRZEDSIĘBIORSTWA. Zachować zasoby wodne dla przyszłych pokoleń
» Poczułem więź z Bułgarami
» „Miłość nie tylko od święta”
» FUSZERKA CZĘSTOCHOWSKIEGO MAGISTRATU. Kiedrzyńska – bubel roku
» Okiem wielokrotnego rajcy…
» Obywatelska inicjatywa – zaprzepaszczona?
» Z TWITTERA POSŁA SZYMONA GIŻYŃSKIEGO, PRAWO I SPRAWIEDLIWOŚĆ
» WYWIAD JUBILEUSZOWY. „Ważny jest dla mnie proces dojrzewania do roli”
»  O godność, tożsamość i pamięć. Na ratunek mogiłom Bohaterów września 1939 roku
»  CZĘSTOCHOWSKIE SENTYMENTY. Kasyno Oficerskie w Częstochowie
» 
» BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY
» BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY
»  KARTKI Z KALENDARZA. KALENDARIUM GRUDNIA
» ŚLADY HISTORII. Rezydencja Brassów
» GINĄCE MIASTO. Elanex, Motte, Mote…
» Czy wiesz, że …
» PUBLIKACJE CZĘSTOCHOWSKIE. WYDAWNICTWO REPLIKA
»  Borelioza – kleszczowe zapalenie opon mózgowych
» „Przyszliśmy do Klubu z poczuciem misji”
»  Bebetto AZS AJD na trzecim miejscu po I rundzie ekstraklasy kobiet
»  Czterdzieści lat sukcesów
» Przełamuj bariery z ISD Hutą Częstochowa. Olimpijskie zmagania
» I KONKURS MATEMATYCZNY „MYŚL LOGICZNE”


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

Kris Sublimacja.jpg

MaxBramy-net.jpg

UmarzanieDlugow.jpg

tartak-int

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Karol-prawoJazdy-int.jpg







r e k l a m a
zdrowie
Drugie śniadanie dla malucha
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Regularność to podstawowa zasada żywienia kilkulatków - ich jadłospis powinien obejmować 5 posiłków w ciągu dnia.
Przygotowanie zbilansowanego posiłku, który byłby na tyle atrakcyjny, by dziecko sięgnęło po niego podczas szkolnej przerwy to jednak nie lada wyzwanie.
Różnorodność, ulubione smaki i atrakcyjny wygląd – to jedne z ważniejszych czynników wpływających na to, czy drugie śniadanie trafi w całości do brzuszka malucha. Jak przygotować niewielki, łatwy do zapakowania i przetransportowania posiłek, który przypadnie dziecku do gustu?

Dobre proporcje

W diecie każdego kilku- i kilkunastolatka nie powinno zabraknąć produktów zbożowych, nabiału, warzyw, owoców ani mięsa i ryb. – Drugie śniadanie nie może być nudne, ale powinno składać się z produktów, które dziecko zna i lubi. Jako produkt zbożowy świetnie sprawdzą się: pełnoziarniste pieczywo, naleśniki, serowe placuszki lub wafle ryżowe. Wśród smaków powszechnie lubianych przez dzieci znajdują się produkty nabiałowe, jak różnego rodzaju twarogi lub sery żółte. W towarzystwie plasterka chudej wędliny drobiowej lub samodzielnie upieczonej piersi z kurczaka doskonale zaspokoją głód malucha – dodaje Patryk Kotarba, szef kuchni, prywatnie ojciec 10-letniej Emilki i 7-letniej Wiktorii. Praktycznym składnikiem drugiego śniadania może być też przygotowany w domu twarożek ze szczypiorkiem lub ziołami albo delikatny i pożywny serek wiejski. Ich dobrym uzupełnieniem będzie zielony ogórek lub marchewka pokrojona w słupki, kilka sztuk rzodkiewek albo pomidorków koktajlowych. Bardzo ważnym elementem zbilansowanej diety są także owoce. Ich zjedzenie nie powinno być kłopotliwe i nie może narażać dziecka na pobrudzenie ubrania. Warto wybierać więc te niewielkie - jak borówki czy winogrona– lub te twarde na tyle, by łatwo kroiło się je na cząstki. Szczególnie w czasie zimy, gdy dostęp do świeżych produktów jest ograniczony, polecane są owoce suszone – na przykład morele lub żurawina. Nie zapominajmy też o bogatych w liczne substancje odżywcze orzechach. Istotną część posiłku stanowi również napój. Najlepiej by dziecko miało przy sobie butelkę (0,3 do 0,5 l) wody niegazowanej lub 100-procentowego soku bez dodatku cukru. Wielkość drugiego śniadania należy dostosować do wieku i potrzeb dziecka. Ma ono dostarczyć energii na kilka godzin zabawy i nauki, jednak nie może być zbyt obfite – w przeciwnym razie dziecko nie będzie chciało jeść obiadu.

Znane i lubiane

Wiele dzieci ma specyficzne preferencje żywieniowe i nie po wszystkie artykuły spożywcze sięga równie chętnie. – Oczywiście wachlarz smaków i nowych produktów w diecie naszych pociech powinniśmy systematycznie poszerzać, jednak warto robić to wspólnie w domu lub w restauracji – chociażby podczas weekendów, a nie w posiłkach pakowanych do szkoły – radzi Patryk Kotarba, szef kuchni restauracji Ponidzie. Kluczowe jest to, by dziecko podczas przerwy śniadaniowej miało pod ręką znaną mu, smaczną przekąskę. Rodzic zyska dzięki temu pewność, że maluch nie będzie głodny oraz że nie zastąpi posiłku chrupkami lub innymi niezdrowymi „zapychaczami”. Menu warto więc tworzyć w porozumieniu z dzieckiem i z uwzględnieniem jego preferencji. Sposobem na dostosowanie drugiego śniadania do chwilowych preferencji, jest jego wspólne przygotowanie. - Często chcąc przekonać córki do zdrowych produktów, angażuję je we wspólne gotowanie, aby nowy produkt stał się dla nich rozpoznawalny – mówi Patryk Kotarba.

Kolorowo i świeżo

Do wszystkich z nas przemawiają dania, które smakowicie i świeżo wyglądają. Dzieci przywiązują wagę do tego, co widzą na talerzu bardziej nawet niż dorośli. Dlatego ogromne znaczenie ma fantazyjna kompozycja, zabawa kolorami, a nawet wizualna atrakcyjność śniadaniówki. – Nietrudno dziś o barwne pudełka o bardzo różnych kształtach, rozmiarach i walorach funkcjonalnych. Abstrahując od zdobiącego wierzch obrazka, warto wybrać takie, w których przenoszone jedzenie nie ulegnie zgnieceniu czy wymieszaniu. Pomagają w tym specjalne przegródki lub mniejsze pojemniki – dodaje Patryk Kotarba. Błaha na pozór kwestia bezpieczeństwa transportu ma istotne znaczenie żywieniowe - nieapetycznie wyglądający posiłek prawdopodobnie wróci w całości do domu. - Aby zapewnić dziecku ciekawe doznania wizualne, warto pobawić się, przygotowując owocowe sałatki lub koreczki z sera, warzyw i wędliny – podpowiada szef kuchni restauracji Ponidzie w hotelu Słoneczny Zdrój.



r


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl