Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Piątek, 19 stycznia 2018
Henryka i Mariusza
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   

  Nr 3 (1350) 2018-01-18
  W NUMERZE:
» Pierwszy bal studniówkowy w Częstochowie
» Życzenia w Rzerzęczycach
» KONFERENCJA NA AJD. „Z dziejów Kresów Wschodnich. Lwów”
» EKOMIASTO. Karmniki dla ptaków
» Park dla piesków
» EKOWYWIAD. Przyrodę chronimy i kształtujemy
» Noworoczne spotkanie w "Civitas Christiana"
» 155. rocznica Powstania Styczniowego 1863 roku
» Powstanie Styczniowe w regionie częstochowskim
» Ślady Powstania Styczniowego na częstochowskich cmentarzach
» BOHATEROWIE CZĘSTOCHOWY. Takich ludzi już nie ma, czyli wspomnienie o inżynierze Klemensie Kanczewskim
» KARTKI Z KALENDARZA. KALENDARIUM STYCZNIA
» GINĄCE MIASTO. Przedsiębiorstwo Kohna
» WYDAWNICTWA CZĘSTOCHOWSKIE
»  SIATKÓWKA. AZS Częstochowa kontra TSV Sanok: 3:1
» Nowy sponsor „Włókniarza”
» Pierwszy sparing Rakowa w przerwie zimowej


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

Kris Sublimacja.jpg

MaxBramy-net.jpg

UmarzanieDlugow.jpg

tartak-int

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Karol-prawoJazdy-int.jpg







r e k l a m a
historia
Ratujemy Częstochowski Browar
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Najstarsza częstochowska firma, która swoim wiekiem przewyższa browary w Żywcu czy Cieszynie wcale nie umarła. Piwo z jej częstochowskich receptur, nadal można znaleźć na półkach dobrze zaopatrzonych sklepów. Problem leży w tym, że częstochowskie są tu tylko receptury i tradycje.
Początkowo napoje zbożowe ziemi częstochowskiej były produkowane sposobami chałupniczymi. Pierwszy profesjonalny browar w naszym mieście – na ulicy Ogrodowej 18/20, wzniósł w roku 1840 osadnik niemieckiego pochodzenia E. Lamprecht, który niewątpliwie szczęśliwie trafił w spore zapotrzebowanie na złoty trunek w Częstochowie, już wtedy posiadającej liczne karczmy czy wyszynki. Należy przy tym nadmienić, że tak popularne obecnie browary w Cieszynie czy Żywcu powstawały kolejno w latach 1846 i 1856.
Rozwój przyszedł razem z falą inwestycji po wyznaczeniu trasy Kolei Warszawsko-Wiedeńskiej przez Częstochowę. W 1899 roku przedsiębiorstwo kupił warszawski przemysłowiec Kazimierz Szwede. To właśnie pod jego kierownictwem częstochowski browar rozkwitł. Powstała słodownia, rampa, antałkownia i maszynownia, a w browarze zatrudnionych było już nie dziesięciu, a czterdziestu wyspecjalizowanych pracowników. W tym czasie w budynkach firmy produkowane było 20.000 hl piwa rocznie.
Po Wielkiej Wojnie, nastąpił kolejny postępowy krok na przód w działalności piwowarskiego przedsiębiorstwa. 25 maja 1920 roku Kazimierz Szwede przekształcił swoją firmę w spółkę akcyjną, której głównymi akcjonariuszami pozostali warszawscy inwestorzy, W tym okresie swojej działalności browar dawał zatrudnienie imponującej liczbie siedmiuset osób, co jasno wskazuje jak dobrze wiodło się wytwórni piwa w Częstochowie. Charakterystyczna wieża ciśnień, którą wciąż mamy możliwość obserwować na co dzień, prawdopodobnie również pochodzi z tego okresu, a konkretnie z roku 1930.
Dwa lata później, w roku 1932 Kazimierz Szwede – twórca piwowarskiej tradycji Częstochowy umiera, a prezesem przedsiębiorstwa zostaję Henryk Wolf. Mimo to, ostatnie lata istnienia II Rzeczypospolitej dla naszego lokalnego browaru były pomyślne, sytuacja finansowa miała się bardzo dobrze, napitki były sprzedawane w całym regionie, a szeroki wachlarz gatunków, w którym można było odnaleźć piwne specjały takie jak np.: jasne, marcowe czy porter, świadczył o wysokim stopniu rozwoju receptur i procesu produkcji.
Po agresji na Polskę, Niemcy okupujący Częstochowę przejęli kontrolę nad browarem, umieszczając na stanowisku zarządcy inżyniera Hansa Krausa. Niemcy od pierwszych dni wojny grabili przedsiębiorstwo rekwirując pojazdy, konie i tysiące litrów piwa.
Kiedy w styczniu 1945 roku, do naszego miasta wkroczyły wojska sowieckie – ustanawiając tym samym kolejną okupację – po licznych dewastacjach i rabunkach mienia, jedyny lokalny browar został upaństwowiony, a jego zarząd stanowiło coraz więcej działaczy komunistycznych, co szybko przyczyniło się do spadku jakości produktów, a kompletnie zrujnowało możliwości rozwoju poprzez inwestycje.
W czasach PRL-u wielokrotnie zmieniała się nazwa państwowego przedsiębiorstwa. W 1950 roku było to Piwowarsko-Słodownicze Przedsiębiorstwo Państwowe w Częstochowie, a już rok 1959 przyniósł fuzję z Częstochowskimi Zakładami Spożywczymi, co poskutkowało nowym tworem o zdecydowanie zbyt długiej nazwie Częstochowskie Zakłady Piwowarsko-Spożywcze Przedsiębiorstwo Państwowe z siedzibą w Częstochowie przy ul. Armii Ludowej 18/22. Lata 60 i 70 to dla częstochowskiego browaru włączenie w Zabrzańskie Przedsiębiorstwo Piwowarskie oraz kilka nieudanych prób zmodernizowania zakładu.
Po upadku komunizmu w Europie Środkowej browar znów stał się spółką akcyjną, tym razem jako spółka skarbu państwa. Do dystrybucji wprowadzono nowe marki piwa: Kmicic oraz Bohun mające nawiązywać do sienkiewiczowskiej twórczości. Przedsiębiorstwo wyniszczone przez lata nieudolnego kierownictwa, nie radziło sobie jednak na rynku III Rzeczypospolitej. W roku 2000 spółka została zakupiona przez łódzką firmę LCC, której plany modernizacji browaru w 2004 roku zostały pokrzyżowane przez surowe unijne przepisy akcyzowe, które doprowadziły „Kmicica” do upadku, tak jak wiele innych małych, regionalnych browarów. Piwa z częstochowskich receptur są obecnie produkowane w browarach kontraktowych poza granicami naszego miasta, jednak nie cieszą się dużą popularnością.
W późniejszych latach, pojawiały się pomysły, aby w starych zabudowaniach stworzyć prywatne mieszkania, pijalnie piwa z mini browarem czy nawet muzeum browarnictwa, jednak ostatecznie wszystkie plany spełzły na niczym, a budynki (w tym wpisane do rejestru zabytków) dawnego chlubnego Częstochowskiego Browaru niszczeją czekając na kogoś kto znów przyprawi im dawnej świetności.



Artykuł opublikowany w Magazynie Historycznym "Nad Wartą", współwydawany z firmą MASKPOL


Filip Nowakowski


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl