Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Poniedziałek, 20 sierpnia 2018
Bernarda i Sobiesława
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   RODO   FELIETON. CZĘSTOCHOWSKI PATRIOTA   

  Nr 33 (1380) 2018-08-16
  W NUMERZE:
» Idą z modlitwą do Matki Bożej
» DNI GMINY PORAJ
» Święto Policji w Częstochowie
» Częstochowscy strażacy w akcji
» 40. Narodowy Pokaz Koni Arabskich Czystej Krwi na Służewcu w Warszawie
» INTERWENCJA. Lekarze z Parkitki zbagatelizowali objawy wskazujące na udar mózgu
» Stwardnienie rozsiane (SM) – co wiemy o tej chorobie? Fakty i mity!
» JASNA GÓRA. Uroczystość Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny
» Częstochowa biega razem z Reebok RUN CREW!
» Bollywood w Cinema City!
» INTER wspiera studentów medycyny w ich misji w Afryce
» Zaproszenie na „XVIII Międzynarodowy Turniej Policji Konnej"
» Festiwal "Z kopyta" w Koziegłowach


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

ban_domy_6 kopia.jpg

MaxBramy-net.jpg

herb_klubu.png

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

chemex.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg







r e k l a m a
Rolnictwo
Zasmakuj Italii w swojej kuchni! – Mąka na pizzę z linii „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Jest najpopularniejszym daniem na świecie, a w ubiegłym roku została wpisana na listę Światowe-go Dziedzictwa UNESCO jako niematerialne dobro kultury... Pizza! Uwielbiają ją niemal wszyscy – od najmłodszych po najstarszych – niezależnie od tego, czy jemy ją w restauracji w Neapolu czy w polskich pizzeriach, które coraz częściej dotrzymują kroku włoskim. Aromatyczną pizzę możemy przygotować również sami w domu. Najlepsi kucharze zgodnie potwierdzają, że sekretem dobrego ciasta jest wybór odpowiedniej mąki. W linii „Domowa Piekarnia” z Młyna Jaczkowice znajdziemy specjalną mąkę do pizzy, z którą przygotujemy pachnące danie rodem ze słonecznej Italii.

Włoską kuchnię wyróżnia minimalizm – użycie niewielu prostych składników najwyższej jakości. Spód pizzy jest jej wizytówką – powinien być wypieczony tak, by trzymany za brzegi nie opadał pod ciężarem składników, a po zastukaniu palcem wydawał dźwięk zbliżony do świeżo upieczonego bochenka.

Mąka do zadań specjalnych

W zależności od doboru składników, pizzę powinno się piec od 10 do 15 minut. Dobra mąka pozwala wydobyć w tym czasie najlepsze walory smakowe, a zatem – chrupiący spód i miękkość w środku. Linia „Domowa Piekarnia” od Młyna Jaczkowice to rozwiązanie dla amatorów kuchni, którzy cenią sobie głębię smaku. Mąkę na pizzę charakteryzuje wysoki stopień rozdrobnienia przez co ciasto zyskuje lekkości. Takie wypieki są bardziej delikatne.
W Polsce nadal jesteśmy podzieleni na fanów puszystego, drożdżowego placka i zwolenników cien-kiej, włoskiej Margherity. Niezależnie od tego, jaką pizzę chcemy uzyskać, mąka stanowi jej najważniejszy składnik. Dobre ciasto, nawet chrupkie, powinno zachować optymalny poziom wilgoci w środku, żeby nie być za suche. Powinniśmy też pamiętać, że dobrze przygotowana pizza nie może nasiąknąć sosem pomidorowym, ponieważ miękki placek nie utrzyma ciężaru składników.

Jeden produkt – wiele możliwości

Samo ciasto na pizzę, jeśli jest dobrze przygotowane, może stać się podstawą wielu innych dań. Warto z niego przygotować na przykład focaccię z ziołami i oliwą, flammkuchen – niemiecki placek z cebulą i boczkiem lub aromatyczne pieczywo o wyrazistym smaku. Podane z czosnkowym masłem zachwyci gości i będzie idealnym dodatkiem do innych przekąsek. Mąka na pizzę z Młyna Jaczkowice pomoże nam uzyskać ciasto, które sprawdzi się w przypadku wszystkich przepisów wymagających niezawodności.
Mąka na pizzę od Młyna Jaczkowice ma biały, jednolity kolor, bez dodatkowych smug. Pachnie zmielonym zbożem, nie wyczuwamy w niej żadnych obcych aromatów, dzięki czemu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych potraw. Polecana do pizzy mąka z Młyna Jaczkowice pozwala na nieograniczone możliwości w domowej kuchni.
iezawodność potwierdzona przez specjalistów

Wybierając składniki do przygotowywania wypieków, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na ich jakość. Źle dobrana mąka może być przyczyną nieudanych wypieków – niewyrośniętego ciasta, powstawania zakalców czy braku charakterystycznego, świeżego aromatu po wyjęciu z piekarnika. Mąki z Młyna Jaczkowice w 2012 roku zostały wyróżnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”, a program „Doceń Polskie”, którym zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością, wyróżnił mąki Młyna Jaczkowice mianem „Top Produktu”. Pszenica używana do produkcji mąki na pizzę z linii „Domowa piekarnia” pochodzi od lokalnych rolników, gwarantuje uzyskanie najlepszego jakościowo produktu, dzięki któremu unikniemy kulinarnych rozczarowań i z powodzeniem przygotujemy nawet najbardziej wymagające wypieki.

Młyn Jaczkowice położony jest na Dolnym Śląsku, w dolinie Odry, w otoczeniu żyznych ziem Dolnego Śląska i Opolszczyzny. Urodzajne gleby, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że to tutaj dojrzewają najlepsze odmiany pszenicy, z których tworzy się najlepsze jakościowo mąki. Mąka na pizzę z Młyna Jaczkowice to niezawodny składnik w kuchni, w której pizza stanowi popisowe danie. Z pomocą linii „Domowa Piekarnia” wprowadzimy gości w klimat słonecznej Italii bez opuszczania czterech ścian. Pachnące, świeże, chrupiące ciasto pizzy na pewno każdego zachwyci głębią kulinarnych doznań i spotka się z entuzjazmem nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Wartość odżywcza w 100 g produktu Mąka na pizzę
Wartość energetyczna 1452 kJ / 347 kcal
Tłuszcz 1,3 g
W tym: kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 g
Węglowodany 71,4 g
W tym: cukry 0,4 g
Błonnik 1,5 g
Białko 12,3 g
Sól 0,005 g

„Domowa Piekarnia” Mąka na Pizzę
MŁYN JACZKOWICE
P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Dystrybutor: P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o.
Cena: ok. 3 zł brutto

P.P.U.H. WOSEBA Sp. z o. o. MŁYN JACZKOWICE to producent mąki, który stosuje rozbudowany system kontroli jakości obejmujący każdy etap produkcji mąki i otrąb począwszy od dostawy surowca a skończywszy na gotowym produkcie. Młyn Jaczkowice położony jest wśród żyznych pól doliny Odry, które słyną z uprawy znakomitej pszenicy, wykorzystywanej do produkcji najwyższej jakości mąk. Produkty marki są wyróżniane licznymi certyfikatami przyznawanymi przez czołowych ekspertów żywienia.
www.mlynjaczkowice.pl

Przepis na pizzę
Składniki:
500 g Mąki na Pizzę „Domowa Piekarnia”
300 ml chłodnej wody
10 g świeżych drożdży
12 ml oleju (2 łyżki stołowe)
12 g soli (2 łyżeczki)
3 g cukru (1 płaska łyżeczka)



Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać do miski (można odebrać 1 łyżkę na podsypanie) i wymieszać z solą. Dodać drożdże i cukier rozpuszczone w chłodnej wodzie oraz olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Ciasto wyrabiać kilka minut aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Otrzymane ciasto podzielić na porcje według uznania:
• 2 pizze na grubszym cieście
• 3 pizze na cienkim cieście

Z otrzymanych porcji uformować kulki, włożyć do pojemników z przykrywką (aby ciasto nie wyschło). Teraz możesz wybrać:
1. Wersja dla głodnych i niecierpliwych
Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30-40 minut.

2. Wersja dla ceniących profesjonalizm
Ciasto wstawić do lodówki na min. 2 godz. (max. 24 godz.). W ten sposób ciasto zostanie poddane procesowi długiej fermentacji – stanie się delikatne i nabierze bardziej intensywnego smaku!

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, starając się zachować kształt ciasta. Nie wyrabiać i nie wałkować! Delikatnie i równomiernie rozciągać ciasto we wszystkie strony, zachowując grubszy rant. Po uzyskaniu placka o pożądanej wielkości przełożyć go na blachę posypaną mąką. Nałożyć dodatki wg uznania. Nagrzać piekarnik do temp. 250˚C. Piec przez ok. 10-15 min aż brzegi i spód ciasta będą delikatnie zarumienione.

KONKURS
Dla naszych czytelników mamy do rozlosowania sześć zestawów (maka plus kubek) od MŁYN JACZKOWICE . Aby wziąć udział w losowaniu należy odpowiedzieć na pytanie: w którym roku i za co MŁYN JACZKOWICE otrzymał nagrodę o Ministra rolnictwa?
na odpowiedzi nadesłane na adres: redakcja@gazetacz.com.pl czekamy do 19 czerwca 2018 roku.


r


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl