Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Wtorek, 20 sierpnia 2019
Bernarda i Sobiesława
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   RODO   FELIETON. CZĘSTOCHOWSKI PATRIOTA   KULTURA / CZĘSTOCHOWA   

  Nr 32 (1431) 2019-08-08
  W NUMERZE:
» Rozmowy o współpracy
»  Ekonomia, kosmetologia, turystyka i rekreacja
»  FUNDUSZ INFORMUJE. Zmiany w systemie wdrażania Programu „Czyste Powietrze”
» Międzynarodowy Dzień Długu Ekologicznego – czyli życie na ekologiczny kredyt
» Troska o „Zielone Płuca Śląska”
» Nadleśnictwo Siewierz. Leśnicy chronią ginące gatunki
»  Charyzmat wsi polskiej
» Dzieląc się szczęściem mnożymy je
» Spadkowicz za silny dla Skry
» Strażnicy miejscy pomagają pielgrzymom i turystom
» GIEKSA Arena nie sprzyja Rakowowi
» „Trenerski dwugłos”: RKS Raków Częstochowa – MKS Cracovia Kraków
»  Skarb Kibica : RKS RAKÓW CZĘSTOCHOWA
»  Parkingowy Armagedon
»  Rząd PiS wspiera częstochowian
» Festiwal Kultury Polskiej i Żydowskiej
» JONAS VINGEGAARD ZWYCIĘZCĄ ETAPU I NOWYM LIDEREM TOUR DE POLOGNE
» Zachwycony historią Olsztyna. Pasje pana Jana
» Niebezpieczna zabawa
» Muzeum Monet i Medali Jana Pawła II. 88. spotkanie „Z Janem Pawłem II ku przyszłości"
» Premier Mateusz Morawiecki na Jasnej Górze
» Filipek czeka na Państwa pomoc. Bardzo jej potrzebuje
» GIEKSA Arena odczarowana!
» Medale polskich strażaków na Igrzyskach Olimpijskich Służb Mundurowych w Chinach


r e k l a m a


chemeks rek_in.jpg

Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

herb_klubu.png

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Agro-bud-2019_NET.jpg







r e k l a m a
edukacja
Ogólnopolski konkurs kulinarny z nutą regionalnej tradycji
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Szymon Giżyński – Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi wręczył nagrody finalistom ósmej edycji ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny. Wśród wyróżnionych była ekipa Ośrodka Szkolno-Wychowawczego dla Niesłyszących i Słabosłyszących w Lublińcu.




8 czerwca 2019 roku w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej odbył się finał VIII edycji Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako: Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Organizatorem konkursu jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przy merytorycznym wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni (OSSKiC) oraz Polskiej Inicjatywy Kulinarnej (PIK).
Na starcie w warszawskim Centrum Techniki Kulinarnej znalazło się dziesięć najlepszych ekip. Są tu uczniowie ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych z całej Polski, dla których potrawy kuchni regionalnej i tradycyjnej nie mają tajemnic. Każda ekipa stworzyła autorski przepis kulinarny uwzględniający co najmniej jeden polski produkt regionalny lub tradycyjny zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako Chroniona nazwa pochodzenia, chronione oznaczenie geograficzne lub gwarantowana tradycyjna specjalność.
Jak na prawdziwe zawody przystało uczniowie szkół zaprezentowali swoje kulinarne talenty przed profesjonalnym Jury. Każdy z zespołów, mając do dyspozycji te same produkty objęte lub aplikujące o rejestrację w systemach jakości miał za zadanie przygotować danie na podstawie wcześniej zgłoszonego do konkursu autorskiego przepisu. Pomysłów było wiele, a przyrządzonymi potrawami nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
Wiceminister Szymon Giżyński w swych gratulacjach dla laureatów podkreślił ich pasję do sztuki kulinarnej. – Gwarancją sukcesu jest wysoka i stała jakość oferowanych produktów. Właśnie wysoka jakość i często tradycyjne receptury sprawiają, że Polska żywność zdobywa zagraniczne rynki. Szeroki wybór serwowanych w różnych regionach Polski potraw tradycyjnych, wytwarzanych według starych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie receptur, to nasz atut, który doceniają odwiedzający Polskę turyści. Życzę Państwu wspaniałego dalszego rozwoju i realizacji swoich autorskich pomysłów w życiu zawodowym. Bo wyjątkowość jest właśnie gwarancją sukcesu – powiedział wiceminister Szymon Giżyński.


GAW


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl