Gazeta Częstochowska - tygodnik regionalny
Wydanie nr 6 (1301) z 2017-02-09, dział : zdrowie

Dieta dla seniora

Z upływem lat w naszym organizmie wiele się zmienia. Dlatego też dieta dedykowana seniorom powinna uwzględniać przynajmniej podstawowe potrzeby. A statystyki są przerażające: seniorzy odżywiają się wręcz fatalnie. Fakt ten rodzi wiele schorzeń i dolegliwości, które można w łatwy sposób wyeliminować. I to właśnie na etapie diety.



Spadek koncentracji, trudności ze skupieniem, problemy z pamięcią i złe samopoczucie. Wydawać by się mogło, że to naturalne następstwa tego, że jesteśmy coraz bardziej „wiekowi”. Nic bardziej mylnego! To jasny sygnał, że w organizmie osoby starszej dzieje się coś niedobrego.

Skąd się bierze problem?
Tak naprawdę źródeł jest wiele. Począwszy od złych nawyków żywieniowych, poprzez kłopoty finansowe, kończąc nawet na braku zainteresowania ze strony najbliższych. Samo starzenie się jest procesem ciągłym, a przy tym nieodwracalnym. Skutkuje ono znacznie mniejszą odpornością na choroby, wolniejszą regeneracją komórek, a kondycja niezwykle istotnego układu nerwowego ulega pogorszeniu. Zmiany, które zachodzą przecież w całym organizmie, nie omijają również układu pokarmowego. Seniorzy borykają się z wydzielaniem mniejszej ilości śliny i soków trawiennych, co skutkuje trudniejszym trawieniem pokarmów. Problemem jest też zwolnienie perystaltyki jelit oraz występujące w nich zmiany mikroflory bakteryjnej. A w tym właśnie należy upatrywać gorszego przyswajania składników odżywczych.

Co należy zmienić?
Przede wszystkim należy zmienić podejście do żywienia. Wyjście z założenia, że skoro przez całe życie przyjmowano określone pokarmy i nie powodowało to większych problemów, to w zasadzie zmiany nie są potrzebne, jest błędem na samym początku. W różnych etapach życia organizm potrzebuje otrzymywać nieco inne wartości odżywcze, w różnych dawkach i proporcjach. W celu skomponowania najlepszego jadłospisu najlepiej jest się udać do specjalisty, czyli dietetyka. Przeanalizuje on dokładnie potrzeby organizmu oraz choroby, które mają bezpośredni wpływ na komponowanie diety, np. cukrzyca lub miażdżyca. Kolejną ważną kwestią jest zapotrzebowanie na energię. Wiadomym jest, że wraz z wiekiem obniża się przemiana materii oraz zmniejsza się aktywność fizyczna. Dużym błędem jest ignorowanie tego faktu, gdyż nadwyżka dostarczanej energii skutkuje problemem z nadwagą, a nawet otyłością. Aby się przed tym ustrzec, warto zwrócić uwagę na następujące wartości: zapotrzebowanie na energię u mężczyzn wynosi od 1750 do 2450 kcal/dzień, natomiast u kobiet – od 1500 do 2100 kcal/dzień. Są to przybliżone liczby, zależne od poziomu aktywności fizycznej. W ustaleniu dokładnych wartości pomoże dietetyk.

Jadłospis - o czym pamiętać?
Istnieje szereg produktów, które należy włączyć do diety, aby nie doprowadzić do niedoborów. Dlatego też warto sięgnąć po ryby, chude mięso, orzechy i tłuszcze roślinne, które są źródłem kwasu omega-3. Kolejnym ważnym elementem jest białko, które podobnie jak poprzednio, znajdziemy m.in. w rybach oraz przede wszystkim w produktach mlecznych. – Sery żółte to ogromne źródło witamin i minerałów, które są ważne dla osób po 60. roku życia. Jednym z nich jest np. magnez, który zapobiega chorobom układu nerwowego – komentuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Niezwykle istotne jest, aby w starszym wieku dbać o odpowiednią podaż witamin. Najbardziej kluczowe, a zarazem najrzadziej dostarczane są witaminy z grupy B, a mianowicie B1, B2, B6 czy B12. Osoby starsze borykają się również z niedoborem witaminy D.
Poza dostarczaniem odpowiedniej porcji witamin i innych pierwiastków, konieczne jest również przestrzeganie innych zasad dotyczących zdrowego odżywiania. Posiłki powinny być przyjmowanie regularnie, w określonych odstępach czasu (najlepiej co 3 – 4 godziny). Należy też mieć na uwadze, aby były one mniejszej objętości, ale przyjmowane częściej. Prawidłowo zbilansowany jadłospis to od 4 do 5 posiłków dziennie. – Pamiętajmy, aby nie popaść w rutynę. To, że niektóre produkty są zdrowe, nie oznacza, że możemy je przyjmować codziennie bez żadnych ograniczeń. Urozmaicone dania to gwarancja dobrego samopoczucia i zdrowia – kontynuuje Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej MSM Mońki. Warto również wprowadzić małą „rewolucję” w sposobie przygotowywania potraw. To, co zazwyczaj występuje w wersji smażonej, można przyrządzić w piekarniku lub parowarze. Do niemalże idealnej diety brakuje nam jeszcze kilku elementów: regularnego picia płynów (najlepiej wody) oraz zamiany mąki pszennej np. na żytnią.


r

© GAZETA CZĘSTOCHOWSKA - Wszelkie prawa zastrzeżone