Gazeta Częstochowska - tygodnik regionalny
Wydanie nr 33 (1328) z 2017-08-17, dział : INFORMACJE CZĘSTOCHOWA

Bulwar Warty przejdzie metamorfozę. Powstanie strefa wypoczynku pełna zieleni

Galeria Jurajska rozpoczęła pracę modernizacyjne nad bulwarem Warty. Potrwają one do 2018 roku, a ich efektem będzie nowoczesna i ogólnodostępna strefa wypoczynku z drzewami, ozdobnymi krzewami i trawami, „mokrym chodnikiem” i placem zabaw dla dzieci.



Bulwary Warty zakwitną
Nadrzeczne bulwary odżywają na całym świecie, a architekci co rusz znajdują dla nich nowe zastosowanie. Wzdłuż brzegów rzek tworzy się dziś miejsca relaksu, parki, miejskie ogrody, boiska, a nawet amfiteatry i miejskie plaże. Teraz podobne miejsce powstanie także w Częstochowie.

Galeria Jurajska rozpoczęła właśnie prace modernizacyjne na mających ponad 8,5 tys. m kw. terenach między drogą dojazdową do centrum handlowego a Wartą. Już za rok powstanie tutaj nowoczesny bulwar z miejskim ogrodem.

- To będzie pierwsze tego typu miejsce w Częstochowie i jedno z nielicznych wzdłuż Warty. Naszym celem jest ożywić bulwary, chcemy sprawić, że staną się modne i popularne, na stale wpisując się w spacerowe plany mieszkańców miasta. Dlatego tworzymy miejsce przyjazne i ogólnodostępne, w którym będzie można wypocząć, poczytać książkę, spotkać ze znajomymi czy zorganizować piknik. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych – zapowiada Roman Bugajczyk, dyrektor Galerii Jurajskiej.

I rzeczywiście, nad Wartą szykuje się prawdziwa rewolucja. Na terenach należących do galerii powstaną m.in. ścieżki i alejki mające łącznie 1,3 tys. m kw., mające 300 m kw. place zabaw dla małych i starszych dzieci oraz liczący sobie 500 m kw. plac główny bulwaru. W powstającej zielonej strefie zasadzone zostaną ozdobne trawy, krzewy, a także liściaste drzewa mające rozłożyste korony.

Na placu centralnym bulwaru powstanie natomiast tzw. mokry chodnik ze strzelającymi w górę strumieniami wody oraz płytka sadzawka zbudowana na planie prostokąta. Wzdłuż rzeki od ronda do boisk do siatkówki plażowej prowadzić będzie natomiast brukowana aleja. Z kolei sam bulwar poprzecinany zostanie utwardzonymi ścieżkami żwirowymi z kilkunastoma ławkami.

Jurajska inwestuje w ideę „trzeciego miejsca”
Bulwar Warty to już kolejna, tak duża inwestycja Galerii Jurajskiej w ostatnich latach. Na początku 2016 roku centrum handlowe m.in. zmodernizowało strefę restauracyjną, a jesienią 2016 roku stworzyło strefę wypoczynkowo-dydaktyczną z morskim akwarium. W 2017 roku z kolei m.in. oddano do użytku specjalną strefę wypoczynku z punktami do ładowania urządzeń mobilnych oraz powiększono strefę dydaktyczną, tym razem o akwarium słodkowodne. W sierpniu ma zakończyć się natomiast montaż najnowocześniejszego w Polsce systemu zarządzania parkingiem.

Pewne prace inwestycyjne poczyniono już w obrębie powstających właśnie bulwarów. Oprócz przesunięcia boisk, uporządkowano tereny zielone wokół nich, a w 2016 stworzono tu także parking autokarowy. W tym roku powstał natomiast parking rowerowy.

- Inwestujemy, bo nasi klienci oczekują, żeby galeria szła z duchem czasu, zmieniała się, była elastyczna w swoim „życiu”. Ostatnie inwestycje, zwłaszcza w strefy wypoczynku, to coraz większy ukłon galerii w kierunku zyskującej na popularności idei „trzeciego miejsca”. Zgodnie z nią, nowoczesna galeria staje się nie tylko miejscem służącym do robienia zakupów, ale także miejscem szeroko pojętego życia towarzyskiego. Żeby jednak mogło ono kwitnąć, potrzebne są takie inwestycje jak np. bulwary Warty – mówi Bugajczyk.

Jak zapowiada Galeria Jurajska prace nad bulwarami Warty potrwają dwa sezony - do końca lata 2018 r. – Ze względu na skalę projektu oraz wymagania dotyczące sadzenia drzew i ich przygotowania w szkółce, prace podzieliliśmy na dwa sezony – 2017 i 2018. W tym roku przesunęliśmy już boiska do siatkówki plażowej, a w ostatnich dniach rozpoczęliśmy prace nad główną aleją brukowaną i zielenią od placu centralnego do boisk do siatkówki. Zaczęliśmy także przebudowę parkingów i zatoczki autobusowej – wylicza Roman Bugajczyk.

Autorem koncepcji inwestycji jest Grupa Verso. Za architekturę krajobrazu odpowiada pracownia ZOON.



r

© GAZETA CZĘSTOCHOWSKA - Wszelkie prawa zastrzeżone