Gazeta Częstochowska - tygodnik regionalny
Wydanie nr 42 (1337) z 2017-10-19, dział : ekologia

Częstochowa: Bulwar Warty przejdzie metamorfozę. Powstanie strefa wypoczynku pełna zieleni

Rozpoczęły się prace modernizacyjne nad bulwarem Warty. Potrwają one do 2018 roku, a ich efektem będzie nowoczesna i ogólnodostępna strefa wypoczynku z drzewami, ozdobnymi krzewami i trawami, „mokrym chodnikiem” i placem zabaw dla dzieci.


Bulwary Warty zakwitną
Nadrzeczne bulwary odżywają na całym świecie, a architekci co rusz znajdują dla nich nowe zastosowanie. Wzdłuż brzegów rzek tworzy się dziś miejsca relaksu, parki, miejskie ogrody, boiska, a nawet amfiteatry i miejskie plaże. Teraz podobne miejsce powstanie także w Częstochowie.

Galeria Jurajska rozpoczęła właśnie prace modernizacyjne na mających ponad 8,5 tys. m kw. terenach między drogą dojazdową do centrum handlowego a Wartą. Już za rok powstanie tutaj nowoczesnybulwar z miejskim ogrodem.

- To będzie pierwsze tego typu miejsce w Częstochowie i jedno z nielicznych wzdłuż Warty. Naszym celem jest ożywić bulwary, chcemy sprawić, że staną się modne i popularne, na stale wpisując się w spacerowe plany mieszkańców miasta. Dlatego tworzymy miejsce przyjazne i ogólnodostępne, w którym będzie możnawypocząć, poczytać książkę, spotkać ze znajomymi czy zorganizować piknik. Nie zabraknie także atrakcji dla najmłodszych – zapowiada Roman Bugajczyk, dyrektor Galerii Jurajskiej.

I rzeczywiście, nad Wartą szykuje się prawdziwa rewolucja. Na terenach należących do galerii powstaną m.in. ścieżki i alejki mające łącznie 1,3 tys. m kw., mające 300 m kw. place zabaw dla małych i starszych dzieci oraz liczący sobie 500 m kw. plac główny bulwaru. W powstającej zielonej strefie zasadzone zostaną ozdobne trawy, krzewy, a także liściaste drzewa mające rozłożyste korony.

Na placu centralnym bulwaru powstanie natomiast tzw. mokry chodnik ze strzelającymi w górę strumieniami wody oraz płytka sadzawka zbudowana na planie prostokąta. Wzdłuż rzeki od ronda do boisk do siatkówki plażowej prowadzić będzie natomiast brukowana aleja. Z kolei sam bulwar poprzecinany zostanie utwardzonymi ścieżkami żwirowymi z kilkunastoma ławkami.

Inwestycja w ideę „trzeciego miejsca”
Bulwar Warty to już kolejna, tak duża inwestycja Galerii Jurajskiej w ostatnich latach. Jesienią 2016 roku stworzono strefę wypoczynkowo-dydaktyczną z morskim akwarium. W 2017 roku z kolei m.in. oddano do użytku specjalną strefę wypoczynku z punktami do ładowania urządzeń mobilnych oraz powiększono strefę dydaktyczną, tym razem o akwarium słodkowodne. W sierpniu ma zakończyć się natomiast montaż najnowocześniejszego w Polsce systemu zarządzania parkingiem.

Pewne prace inwestycyjne poczyniono już w obrębie powstających właśnie bulwarów. Oprócz przesunięcia boisk, uporządkowano tereny zielone wokół nich, a w 2016 stworzono tu także parking autokarowy. W tym roku powstał natomiast parking rowerowy.


Prace nad bulwarami Warty potrwają dwa sezony - do końca lata 2018 r. – Ze względu na skalę projektu oraz wymagania dotyczące sadzenia drzew i ich przygotowania w szkółce, prace podzieliliśmy na dwa sezony – 2017 i 2018. W tym roku przesunęliśmy już boiska do siatkówki plażowej, a w ostatnich dniach rozpoczęliśmy prace nad główną aleją brukowaną i zielenią od placu centralnego do boisk do siatkówki. Zaczęliśmy także przebudowę parkingów i zatoczki autobusowej – wylicza Roman Bugajczyk.

Autorem koncepcji inwestycji jest Grupa Verso. Za architekturę krajobrazu odpowiada pracownia ZOON.




Materiał ukazał na stronie: "Częstochowska Gazeta Ekologiczna"
(wydanie papierowe), której publikację współfinansuje Wojewódzki
Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Katowicach.

Treści zawarte w publikacji nie stanowią oficjalnego stanowiska
organów Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki
Wodnej w Katowicach.


r

© GAZETA CZĘSTOCHOWSKA - Wszelkie prawa zastrzeżone