Gazeta Częstochowska - tygodnik regionalny
Wydanie nr 50 (1345) z 2017-12-14, dział : historia

Czy wiesz, że …




zup± na zimowe chłody może być grochówka po częstochowsku
Do garnka włożyć ko¶ci wędzone (najlepszy mostek wędzony), skórkę boczku wędzonego, zalać dwoma litrami wody i zagotować. Kiedy woda się zagotuje, zmniejszyć ogień i dodać moczony przez noc groch. Przykryć garnek i gotować godzinę, pod koniec gotowania posolić wywar. Kiedy groch się gotuje, obrać ziemniaki i pokroić je w kostkę, następnie marchewkę i pietruszkę pokroić w plasterki. Kiedy wywar jest gotowy dodać pietruszkę, marchewkę i ziemniaki oraz dwa z±bki czosnku. Gotować do czasu , kiedy ziemniaki będ± miękkie, dodać pokrojon± w plasterki kiełbasę. Na ma¶le przypiec pokrojon± w talarki cebulę dodać do zupy, następnie wsypać do zupy dwie łyżki m±ki i wymieszać. Na koniec dodać majeranek, li¶ć laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól do smaku. Gotować 20 minut. Podawać z grzankami lub tostem.



RS

© GAZETA CZĘSTOCHOWSKA - Wszelkie prawa zastrzeżone