Znajdź:
  
Jedyny tygodnik regionalny z tradycjami. Rok założenia 1909.
Zaloguj się
Nowe konto
Czwartek, 09 kwietnia 2020
Marii i Marcelego
kultura   aktualności   historia   ekologia   medycyna   turystyka   sport   felieton   wizytówki firm   archiwum(450-479)   sprawy społeczne   zdrowie   gospodarka   edukacja   wiadomości   informacje   publicystyka   GMINY I POWIATY   polityka   wywiady   INFORMACJE CZĘSTOCHOWA   INFORMACJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   WYDARZENIA CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE CZĘSTOCHOWA   INTERWENCJE REGION CZĘSTOCHOWSKI   finanse   ubezpieczenia   Rolnictwo   Budownictwo   MOTORYZACJA   ROLNICTWO   Z WOKANDY   Gazeta Częstochowa   RODO   FELIETON. CZĘSTOCHOWSKI PATRIOTA   KULTURA / CZĘSTOCHOWA   

  Nr 46 (1445) 2019-11-21
  W NUMERZE:
» Święto Niepodległości w Częstochowie – 2019
»  Zaduszkowa zaduma nad Ofiarami Katynia i Smoleńska
»  DĄBROWA ZIELONA. Otwarcie pracowni przyrodniczo-ekologicznej
» EKOLOGICZNE PUBLIKACJE. „Rzeka Warta od źródeł do ujścia. W fotografiach i liczbach”
»  EKOLOGICZNE MIASTO. Jeżo-strefy w Częstochowie
» O SMOGU W PRZEDSZKOLACH
»  PROKURATORSKIE ŚLEDZTWO. Czy prezydent Matyjaszczyk odpowie za niedopełnienie obowiązków?


r e k l a m a
Autozamki-2013-11(1x1).jpg

Kulas-internet-2017-3.jpg

autokarowe.jpg

Konstal-2016-01-net.jpg

herb_klubu.png

inter.jpg

styks.jpg

RFG Logo 3 Ainter.jpg

wagner.jpg

Robotex-net.jpg

PKS_INTE.jpeg

polontex 2016-04 265x351.jpg

Agro-bud-2019_NET.jpg







r e k l a m a
Rolnictwo
Świąteczne wypieki z nagrodzoną mąką – Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice
  wersja do druku            wyślij link znajomemu            inne artykuły tego autora
Trudno sobie wyobrazić świąteczne wypieki bez… mąki. Makowiec, piernik, jabłecznik, sernik, miodownik czy ulubiony świąteczny orzechowiec mamy – aromaty tych ciast towarzyszą ciepłym wspomnieniom o rodzinnych świętach. By mieć pewność, że na świątecznym stole znajdą się tylko udane wypieki, należy wybrać najlepszą mąkę. Nagrodzona w ostatnim czasie przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice to niezawodny składnik w każdej kuchni. To dzięki niej powstają najsmaczniejsze tradycyjne, świąteczne potrawy, które tak bardzo uwielbiamy!


Polska świąteczna kuchnia z jej wypiekami i daniami opartymi na mące podbija serca smakoszy na całym świecie. Tradycyjnym świątecznym potrawom, na które czekamy z niecierpliwością przez cały rok, towarzyszą skojarzenia z zapachami i smakami korzennych pierników czy aromatycznego miodownika. Na świątecznym stole, oprócz wypieków, nie może również zabraknąć innych tradycyjnych dań – barszczu z uszkami, łazanek, pasztecików albo pierogów. Ich jakość zależy nie tylko od wykorzystanego przepisu, często przekazywanego z pokolenia na pokolenie, ale również od wysokiej jakości produktów wykorzystanych do jego przygotowania. A w tak ważnym dniu nie ma miejsca na kulinarne rozczarowania i niepowodzenia, takie jak niewyrośnięte ciasto czy zakalec. Stąd składnikiem, którego nie może zabraknąć podczas odtwarzania rodzinnych receptur, jest wysokiej jakości Dolnośląska Mąka Tortowa z Młyna Jaczkowice.
Dolnośląska Mąka Tortowa to czysty, naturalny składnik potraw, bez dodatków chemicznych, który gwarantuje wyśmienitą jakość i smak pysznych, domowych dań. Typ mąki 450, świadczący o wysokim przemiale, nadaje jej bardzo jasnego koloru i wyjątkowej lekkości. Właśnie dlatego Dolnośląska Mąka Tortowa jest szczególnie doceniana przy okazji świątecznych wypieków. Dzięki otrzymanej z dolno-śląskich zbóż Dolnośląskiej Mące Tortowej z Młyna Jaczkowice z powodzeniem przygotujemy świąteczne potrawy, a domowe ciasta na pewno zachwycą najbliższych nie tylko wyglądem, ale i subtelnym smakiem.

Poznaj Dobrą Żywność!
Linia „Dolnośląska”, w skład której wchodzi między innymi Dolnośląska Mąka Tortowa, została w ostatnich dniach uhonorowana przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi znakiem „Poznaj Dobrą Żywność”. Głównym celem Programu Poznaj Dobrą Żywność jest informowanie o wysokiej jakości pro-duktów żywnościowych. Mąka Dolnośląska jest produktem wysokogatunkowym, co z jednej strony jest efektem pracy ludzi, którzy w proces produkcji wkładają nie tylko swoją wiedzę, ale i serce, a z drugiej - wykorzystania najlepszych odmian pszenicy. Dojrzewa ona na żyznych ziemiach Dolnego Śląska, w dolinie Odry. Urodzajne gleby, łagodne zimy i ciepłe lata powodują, że z tutejszej pszenicy tworzy się najlepsze jakościowo mąki. Połączenie dwustuletniej tradycji młynarskiej z najnowocześniejszymi technologiami wykorzystywanymi w Młynie Jaczkowice gwarantuje satysfakcję z zastosowań produktu w kuchni i zapewnia doskonały smak nie tylko świątecznych potraw.
Znak Poznaj Dobrą Żywność nie jest jedyną nagrodą dla linii Mąka Dolnośląska - kilka lat wcześniej program „Doceń Polskie” prowadzony przez specjalistów zawodowo związanych z żywnością, wyróżnił mąki Młyna Jaczkowice mianem „Top produktu”.
Mąka od tysięcy lat pozwala nam się cieszyć smakiem ulubionych potraw – nie tylko w trakcie świąt. Mimo nowych kulinarnych trendów, w polskich domach nie brakuje smaków z babcinych receptur, bazujących często na mące. Odtwarzając rodzinne świąteczne przepisy, wybierzmy dobrej jakości mąkę, która będzie podstawą puszystych biszkoptów, elastycznego ciasta na uszka i złocistego koloru świątecznych wypieków. Nagrodzona znakiem „Poznaj Dobrą Żywność” Dolnośląska Mąka Tortowa ma biały, jednolity kolor, bez odcieni czy smug i pachnie zmielonym zbożem. Dzięki temu możemy się w pełni cieszyć głębią smaku przygotowywanych nie tylko na święta potraw.



r


 Komentarze:
brak komentarzy
Musisz być zalogowany żeby dodawać komentarze do artykułów

o gazecie | redakcja | archiwum | forum | reklama
"Gazeta Częstochowska" - Tygodnik Regionalny. Wydawca: Gazeta Częstochowska sp. z o. o.
Adres redakcji: ul. Równoległa 68, 42-200 Częstochowa tel. (0-34) 366-37-11, fax. 324-65-73,
e-mail: redakcja@gazetacz.com.pl, WWW: http://www.gazetacz.com.pl